Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κουλουράκια πασχαλινά

τα καλυτερα και πιο ευκολα κουλουρακια πασχαλινα

Πρώτη φορά φέτος, αποφάσισα να ετοιμάσω μόνη μου τα κουλουράκια για το Πάσχα. Η συνταγή που ακολούθησα είναι της αγαπημένης φίλης της μαμάς μου, της δεύτερης μαμάς μου. Είναι δοκιμασμένη καθώς τη φτιάχνει κάθε χρόνο και η γεύση τους, εντυπωσιάζει πάντα όποιον τα δοκιμάζει.


Για τα κουλουράκια τα πασχαλινά θα χρειαστείτε:

Υλικά:
  • 8 αυγά
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 1500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 320 γραμ. βούτυρο μαγειρικής 
  • 1/2 ποτήρι κρασιού γάλα 
  • 3-4 βανίλιες
  • 1/2 κ.σ σόδα 
  • 1/2 λεμόνι, το χυμό
  • 15 γραμ. αμμωνία       
( με τα υλικά αυτά κάνουμε περίπου 70-80 κομμάτια)
Εκτέλεση:

Παρακουλουθήστε το video που έφτιαξα στο youtube με την εκτέλεση της συνταγής.



Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.( Κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο για αργότερα). Ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.


 Προηγουμένως έχουμε ξεχωρίσει τους κρόκους από τα ασπράδια και τα έχουμε χτυπήσει. Εναλλάξ τα ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο. Στη συνέχεια διαλύουμε τη σόδα με το χυμό από το μισό λεμόνι ( το ανακατεύουμε και περιμένουμε να αφρίσει πρώτα) Επίσης ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, σιγά σιγά όμως γιατί το μίξερ, θα κολλάει σε λίγο και δεν θα μπορεί να συνεχίσει την ανάμειξη.


Όταν δεν μπορούμε να δουλέψουμε πια το μίξερ, ρίχνουμε και το βούτυρο (για να μην κολλάνε τα χέρια) που έχουμε ξεχωρίσει αρχικά και ζυμώνουμε με τα χέρια, ώστε να ανακατευτεί καλά το αλεύρι. Όταν πιάνεται στα χέρια η ζύμη και μπορεί να πλαστεί, είναι έτοιμη. Αφήνουμε για μισή ώρα τη ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί.



Πλάθουμε διάφορα σχέδια και ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν. Στολίζουμε στις πασχαλινές πιατέλες μας αφού κρυώσουν. 

Tip:
  1.  Αλεύρι βάζουμε όσο πάρει από την τρίτη συσκευασία, μπορεί να μείνει λίγο
  2. Αν σας αρέσει πιο πορτοκαλένια γεύση στα κουλούρια μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
  3. Τα ασπράδια τα χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα, σε εντελώς στεγνό μπολ. Έτσι αφρατεύει γρήγορα και εύκολα. Κάποιοι βάζουν λίγο αλάτι.
Παραδοσιακά οι ετοιμασίες για τα κουλουράκια και τα υπόλοιπα εδέσματα γίνονται μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα, αλλά επειδή δεν ήθελα να αγχωθώ αποφάσισα να τα κάνω λίγο νωρίτερα για να είμαι έτοιμη. Μην ανησυχήσετε για τη φρεσκάδα τους, αν τα έχετε καλυμμένα θα διατηρηθούν, σαν να τα έχετε μόλις ψήσει.
Η διαδικασία ήταν εύκολη και ευχάριστη και προτείνω να το δοκιμάσετε. Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να φτιάξεις τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια για τους δικούς σου ανθρώπους, 
Επίσης είναι όμορφη η ιδέα να πάρετε πασχαλινά πιάτα και να μοιράσετε κουλουράκια σε όλες τις φίλες, μαμάδες, γιαγιάδες  που σας προμήθευαν τόσα χρόνια με τις δικές τους δημιουργίες. Νομίζω ότι θα χαρούν πολύ, για την προσπάθειά σας αλλά και με την ευγενική κίνηση. 
Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου Σουλίτσα για τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μου.
Καλή επιτυχία σε όλους, τα φιλιά μου και καλή εβδομάδα.


2 σχόλια:

  1. Noulitsa mou se euxaristw polu pou epelexes na parousiaseis thn suntagh mou!
    Euxomai kalh epityxia stis anagnwstries sou! Prokeitai pragmatika gia mia polu eukolh, grhgorh kai nostimh suntagh!
    Se agapw polu koritsaki mou!! me sugkinhses..soula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι είναι τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα και εγώ σε αγαπώ πολύ Σουλίτσα μου. Και του χρόνου να τα φτιάξουν τα κορίτσια!

      Διαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...