Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Φακές, οι καλύτερες που έχετε φάει

συνταγη για φακές  κοκκινιστες


Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Καθώς κρυώνει ο καιρός, επιστρέφουν σιγά σιγά στο διαιτολόγιο μας οι σούπες και πιο ζεστά φαγητά. Όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή, μια φορά τη βδομάδα, πρέπει να τρώμε, όσπριο. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα τα τελευταία χρόνια είναι οι φακές. Η συνταγή είναι δική μου και αν σας αρέσουν οι φακές σας χυλωμένες και κοκκινιστές, θα τη λατρέψετε!


Υλικά για τις καλύτερες φακές:
Για τρεις μερίδες περίπου 
250 γραμ. φακές ψιλές 
1 κρεμμύδι ξερό 
125 γραμ. χυμός ντομάτας
1 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουτ.σούπας ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 
Αλάτι 
Πιπέρι 
Νερό 

Εκτέλεση:



Καθαρίζουμε τις φακές, τις βάζουμε στη μεσαία κατσαρόλα με νερό, να πάρουν μια βράση. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε στο βραστήρα νερό και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Αφού πάρουν βράση, πετάμε το νερό, τις ξεπλένουμε στο σουρωτήρι και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, με το νερό που βράσαμε προηγουμένως.
Γεμίζουμε με νερό περίπου μέχρι τα χερούλια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρει βράση, με μισοσκεπασμένο καπάκι σε  δυνατή φωτιά και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό, μέχρι να χυλώσει. 
Όταν χυλώσει στα επίπεδα που επιθυμείτε, σβήνετε και σερβίρετε σε βαθύ πιάτο, με συνοδεία φέτας ή στραγγιστού γιαουρτιού που επίσης ταιριάζει υπέροχα. 
Δε χρησιμοποιώ σκόρδο, ρίγανη ή δάφνη, όπως συνηθίζεται, προτιμώ να υπερισχύει η γεύση της ντομάτας και της φακής. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικό. 
Το πιάτο αυτό έχει αποσπάσει, τις καλύτερες κριτικές και γι αυτό μοιράζομαι σήμερα αυτήν την τόσο απλή συνταγή. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Ελπίζω να το απολαύσετε, όσο εμείς.

Υ.Γ: σε περίπτωση που σας περισσέψουν, μπορείτε πάντα να φτιάξετε φακόρυζο.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...