Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Brunch

ιδεα μενου για μπραντσ και στήσιμο τραπεζιού


Το brunch έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια του σαββατοκύριακου. Brunch, πολύ νωρίς για μεσημεριανό και πολύ αργά για πρωινό. Συνήθως όταν τρώω έξω brunch μου αρέσει να τρώω κάτι αλμυρό, κατά προτίμηση κάτι με αυγό και στη συνέχεια ένα γλυκό, είτε pancakes είτε french toast.  Στο σπίτι είχα ξαναφτιάξει αλλά μόνο για δυο άτομα.


Την περασμένη Κυριακή όμως καλέσαμε φίλους μας και κάναμε τραπέζι brunch. Το μενού περιελάμβανε , croque madame ,french toast, σπανάκι σοτέ με αυγά, μια πράσινη σαλάτα, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, καφέδες και σαμπάνια. (το κέικ που βλέπεις στη φωτογραφία το έφερε η μια φίλη μας, και ήταν εξαιρετικό με πορτοκάλι και σοκολάτα- τέλειος συνδυασμός).
Ήθελα να θυμίζει τα brunch που τρώμε έξω αλλά με τη φροντίδα και το χέρι του σπιτικού. Προετοιμασία ιδιαίτερη δε μπορείς να κάνεις για το brunch γιατί σερβίρεται ζεστό και το φτιάχνεις την τελευταία στιγμή. Πάντα όμως κάνω τα βασικά βήματα που σου έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τα μυστικά του πετυχημένου τραπεζιού, χωρίς άγχος.
Η πρόσκληση εστάλη μια εβδομάδα πριν, υπολόγισα τα άτομα, έψαξα συνταγές, διάφορες και
κατέληξα στο μενού. Έκανα τα ψώνια μου, από την προηγούμενη έφτιαξα το τραπέζι.
Επειδή θεωρώ ότι οι συνταγές ήταν απλές δε βάζω, όπως συνήθως, φωτογραφίες από την εκτέλεση
τους γιατί, ουσιαστικά φτιάχνεις τοστάκια, με μπεσαμέλ [όχι την κλασική, δες συνταγή] και ένα αυγό τηγανητό. [ προτίμησα το απλό τηγανητό μάτι αυγό και όχι ποσέ] Για το σοτέ σπανάκι, είχα από την προηγούμενη καθαρίσει και σοτάρει το σπανάκι για λίγη ώρα και μισή ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι, το έβαλα στον φούρνο, με λίγη κρέμα γάλακτος, κεφαλοτύρι τριμμένο και έξι αυγά , τα έσπασα απλά και τα έριξα από πάνω, ψήνεις μέχρι να γίνει το αυγό και σερβίρεις ζεστό.


Οι αυγόφετες ήταν εξαιρετικά νόστιμες. Αν και έχω δοκιμάσει να κάνω και άλλες φορές, ετούτες μου φάνηκαν πιο εύκολες και πιο ωραία η συνταγή, ίσως γιατί υπερίσχυε το αυγό και όχι το γάλα. Τις σέρβριρα με σιρόπι σφενδάμου και για τους πιο παραδοσιακούς με κρυσταλλική ζάχαρη.

Στο Brunch σαν τραπέζι μου αρέσει που είσαι λίγο πιο χαλαρός, δεν είσαι τόσο "στημένος" όσο στα υπόλοιπα είδη γευμάτων. Μου άρεσε δηλαδή το γεγονός ότι βοήθησαν όλοι από λίγο. Η μια φίλη μου έστυψε τα πορτοκάλια, η άλλη έστηνε τα τοστ και επειδή γενικά δε βάζω τηγάνι στο σπίτι, το να φτιάξω αυγό μάτι είναι άθλος για εμένα, μπορεί να σου φτιάξω ότι θες αλλά μάτι αυγό δυσκολεύομαι, επειδή δεν είμαι εξοικειωμένη. Με βοήθησε λοιπόν ένας από τους φίλους μας, που είναι και εξαίρετος μάγειρας.
Το τραπέζι όσο και να ήθελα να το φτιάξω πιο χαλαρό λόγω του είδους του καλέσματος, δεν κατάφερα να απαρνηθώ το κλασσικό λευκό σερβίτσιο μου που το λατρεύω και γενικά το πιο formal table setting. Τη χαλαρή διάθεση ωστόσο, νομίζω ότι την έδωσε το μπουκέτο της άνοιξης με τις φρέζιες και τις βιολέτες.
Δε σου κρύβω ότι το φοβόμουν λίγο αυτό το τραπέζι, μιας που δεν είχα κάνει τη σούπερ προετοιμασία και φοβόμουν ότι δεν θα κατάφερνα να τα σερβίρω σωστά τα πιάτα μου, όπως θα ήθελα δηλαδή. Η οικειότητα όμως με τους φίλους μας, ήταν το κλειδί της επιτυχίας αυτού του τραπεζιού και το απόλαυσα περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα τραπέζια που έχω κάνει ποτέ.

Για το brunch όμορφη ιδέα είναι επίσης και το grilled cheese που έφτιαξα πρόσφατα, πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή.


Υ.Γ: Για τις συνταγές αυτήν τη φορά ακολούθησα τις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη, οι οποίες με έβγαλαν για άλλη μια φορά ασπροπρόσωπη.

Καλή επιτυχία στα τραπέζια σας και να έχετε ένα υπέροχο και δημιουργικό σαββατοκύριακο.




2 σχόλια:

  1. Ένα κέικ το πετυχαίνω αλλά τα υπόλοιπα τα φοβάμαι αν και τα κάνεις να φαίνονται τόσο εύκολα! Λες να το δοκιμάσω πρώτα για 2 και να δω πως θα πάει; Το τραπέζι σου πανέμορφο πάντως διακοσμητικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εφόσον πετυχαίνεις τα κεικ θα μπορούσες να συμπεριλάβεις στο μενού ένα αλμυρό κεικ, που ταιριάζει στα brunch και οπωσδήποτε αυγά! Για δυο πάντα καλύτερα για αρχή. Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...