Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μαγειρεύουμε ασφαλώς

αλλαζουμε τον τροπο που μαγειρευαμε 

Καλησπέρα σας, η σημερινή ανάρτηση αφορά όλους όσους μαγειρεύουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γιατί δεν αρκεί να μαγειρεύουμε νόστιμα, το σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψιν τους βασικούς κανόνες της ασφάλειας των τροφίμων. Μετά τη συμμετοχή μου σε σεμινάρια που διοργάνωσε ο Εφετ, σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τα θέματα υγιεινής, έχω αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύω, και πάντα ακολουθώ αυτούς τους κανόνες.

από το pinterest

Αρχικά θα κάνω μια μικρή αναφορά από ποιους κινδύνους θα πρέπει να προφυλαχτούμε. Τα βακτήρια ( σαλμονέλα, listeria, e-coli) , τους μύκητες (μούχλες), τους ιούς και τα παράσιτα ( τοξόπλασμα, εχινόκοκκος ). Όλα τα παραπάνω μπορεί να κάνουν επιμολύνσεις στα τρόφιμα και στη συνέχεια να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται από 2 ώρες μέχρι και δύο ημέρες μετά και κάποια μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα αν καταναλωθούν από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως εγκύους, μωρά, ηλικιωμένους και ασθενείς.
Κάποιους από τους βασικούς κανόνες για μάθουμε να μαγειρεύουμε ασφαλώς είναι οι ακόλουθοι:
  1. Πλένουμε πολύ καλά τους πάγκους πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα.
  2. Απολυμαίνουμε τα χέρια μας καθώς είναι φορείς μικροβίων.
  3. Χρησιμοποιούμε διαφορετικό ξύλο κοπής και μαχαίρι για το κρέας και διαφορετικό για τα λαχανικά  (καλό θα ήταν να έχουμε διαφορετικό για το κόκκινο κρέας και διαφορετικό για τα πουλερικά).
  4. Προσοχή στην απόψυξη του κρέατος. Πάντα να γίνεται στη συντήρηση, για να ξεπαγώσει σταδιακά και ποτέ στον πάγκο της κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται τα βακτήρια.
  5. Να πλένετε πάντα το κρέας πριν το μαγειρέψετε και να το ψήνετε πολύ καλά. Είναι ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθείτε. Μέτριο ή ωμό κρέας δεν πρέπει να καταναλώνεται για κανέναν λόγο.
  6. Κάποια βακτήρια παραμένουν ζωντανά και πολλαπλασιάζονται ακόμα και σε θερμοκρασία 5 βαθμών ( στη συντήρηση ) για αυτό το λόγο προτείνεται απολύμανση του ψυγείου τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
  7. Όταν μαγειρεύουμε ένα φαγητό, το αφήνουμε δύο με τρεις ώρες να κρυώσει και κατόπιν το χωρίζουμε σε μερίδες, σε τάπερ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία από (+ 5 έως +60C ) , οπότε για να παραμείνει ασφαλές το φαγητό μας το βάζουμε έγκαιρα στην ψύξη και τους  βαθμούς (0 έως +5 C), όπου αποδεδειγμένα έχουμε αργή αύξηση των μικροβίων.
  8. Ποτέ δεν ζεσταίνουμε δεύτερη φορά φαγητό που έχουμε ήδη ζεστάνει.
  9. Τα λαχανικά όταν τα αγοράζουμε καλό είναι να τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε διατηρούνται πιο σωστά στη συντήρηση.
  10. Τα αυγά ποτέ δεν τα πλένουμε όταν τα αγοράζουμε γιατί το τσόφλι τους έχει πόρους και περνάνε στο εσωτερικό όλες οι ουσίες. Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 15 ημέρες και στη συντήρηση ένα μήνα.
  11. Το κοτόπουλο συνήθως και το αυγό είναι είναι τα πιο παρεξηγημένα σε σχέση με το βακτήριο της σαλμονέλας. Να ξέρετε ότι μπορεί να είναι παντού, ακόμα και στα λαχανικά. Το αναφέρω απλά για να είμαστε πιο προσεκτικοί γενικά γιατί οι κίνδυνοι είναι κρυμμένοι παντού.
  12. Σαν καταναλωτές να ζητάτε οπωσδήποτε την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους υπάλληλους στους χώρους αγοράς τροφίμων. (Προσοχή τεράστια στους φούρνους, είναι το μόνο σημείο που το προϊόν είναι λιγότερο προφυλαγμένο). 
Αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς κανόνες οι οποίοι μπορούν να διαφυλάξουν ότι η οικογένειά μας θα φάει ένα ασφαλές γεύμα. Βέβαια θα πρέπει να τα τηρούμε με μέτρο και να μην γινόμαστε υπερβολικοί με τα μικρόβια, γιατί δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορούμε ποτέ να απαλλαχθούμε από αυτά εντελώς. 
Να έχετε όλοι μια υπέροχη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...