Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η αποφασιστική στιγμή!

          εκθεση ασπρομαυρης αναλογικης φωτογραφιας

Από την Κυριακή 22 Ιουνίου, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στη Βίλα Στέλλα, φιλοξενείται η ετήσια έκθεση ασπρόμαυρης αναλογικής φωτογραφίας. Η έκθεση λαμβάνει χώρα την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου παραδοσιακά, από το 1988. Τα εκθέματα αποτελούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ελεύθερου θέματος τραβηγμένες με αναλογική φωτογραφική. Η εμφάνιση και εκτύπωση γίνεται στους δύο σκοτεινούς θαλάμους που βρίσκονται στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου. Το πιο φωτεινό υπόγειο, όπως πολύ εύστοχα διαπίστωσε κάποιος συνάδελφος.


Μια ομάδα παιδιών γνωρίστηκαν από τις αρχές του φθινοπώρου και με την πολύτιμη γνώση που μετέδωσε ο Γιάννης Γαλάνης, ο δάσκαλος μας, ο οποίος με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες μοιράζεται με τους επίδοξους νέους φωτογράφους τη μαγεία της ασπρόμαυρης αναλογικής φωτογραφίας.
Το πρώτο μέρος του μαθήματος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τη γνωριμία με τους κλασικούς φωτογράφους του προηγούμενου αιώνα. Πραγματικούς καλλιτέχνες, που κράτησαν ζωντανή τη στιγμή με ένα κλικ της φωτογραφικής τους μηχανής και άφησαν μια πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Επίσης σε αυτή τη φάση, σε θεωρητικό επίπεδο εξοικειωθήκαμε με έννοιες όπως διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου, φωτόμετρο.
Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, μετά το νέο έτος, ξεκίνησε η "δράση". 
Άνοιξαν τα πατάρια και οι αποθήκες και πιάσαμε την αναλογική φωτογραφική. Το φιλμ τυλίχθηκε στο καρούλι και επιτέλους ξεκίνησε το ταξίδι. Η αγωνία ήταν μεγάλη στα πρώτα μαθήματα αν τα καταφέραμε να κρατήσουμε τη στιγμή. Αν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, το διάφραγμα και η ταχύτητα σωστά. Στο τέλος του μαθήματος είχε εμφανιστεί το αρνητικό και ήταν επιτέλους έτοιμο να πάρει οστά και σάρκα πάνω στο χαρτί. Αχ αυτή η μαγεία του σκοτεινού θαλάμου, η μυρωδιά του χημικού ακόμα βρίσκεται στα ρουθούνια μου. Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που θέλει υπομονή, μεράκι και άποψη. Αρχικά είναι η σύλληψη της ιδέας. Ο λόγος που σε αναγκάζει να σηκώσεις τη φωτογραφική μηχανή και να φωτογραφίσεις το θέμα. Επίσης όπως πολύ ορθά διατύπωσε ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα και πραγματική πηγή έμπνευσης για εμένα, σχετικά με την αναλογική φωτογραφία, "κυριαρχεί η αποφασιστική στιγμή". Με πολύ απλά λόγια και αυτό που μου χαράχθηκε στο μυαλό από αυτόν τον τόσο ταλαντούχο καλλιτέχνη είναι να φωτογραφίζω οτιδήποτε μου κινήσει το ενδιαφέρον, χωρίς δεύτερη σκέψη, πριν η στιγμή χαθεί και δεν προλάβω να το αποτυπώσω.
Έτσι εν ολίγοις, τρεις ομάδες παιδιών κάθε εβδομάδα, με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας, έβγαιναν βόλτες στην Αθήνα ή και αλλού και μέσα από το φακό τους αιχμαλώτιζαν στιγμές, τοπία, αντικείμενα, και ότι άλλο μπορεί να φανταστείς. Οι καλύτερες φωτογραφίες μας από αυτές τις εξορμήσεις βρίσκονται όλη αυτή την εβδομάδα και μέχρι την Κυριακή 29 Ιουνίου, από τις 18:00 ως τις 22:00.
Η έκθεση αποτελείτε από 105 έργα, τα οποία δε χορταίνει το μάτι μου να τα απολαμβάνει. Πραγματικά κάποια από αυτά τα θεωρώ μικρά έργα τέχνης και νιώθω πολύ τυχερή που ήμουν παρούσα τη στιγμή της εμφάνισής τους ή που γνωρίζω τα συναισθήματα του φωτογράφου την στιγμή που ακούστηκε το κλικ στη φωτογραφική του μηχανή.
Ευχαριστώ πολύ το δάσκαλο μας, για όλη αυτή τη γνώση που μας μετέδωσε, ειδικά στο πρώτο μέρος των μαθημάτων, ένιωθα πραγματικά σαν να βρίσκομαι σε μαθήματα ιστορίας της τέχνης, αλλά και για το όμορφο ταξίδι της εμφάνισης και του σκοτεινού θαλάμου.
Τέλος νιώθω πραγματικά τυχερή και χαίρομαι που γνώρισα όλα αυτά τα ξεχωριστά και ταλαντούχα παιδιά, την ομάδα της Τρίτης, όπως συνηθίζουμε να καλούμαστε. Ήταν πολύ όμορφα και φωτεινά τα απογεύματα της Τρίτης μου φέτος.
             Φωτογραφία: Αναστάσης Μανταγάρης

Να είστε όλοι σας καλά, καλό καλοκαίρι!

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.faos.gr/awp/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...