Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Μπριός σοκολάτας

συνταγη και εκτελεση βημα βημα σοκολατενιου μπριος


Καλημέρα,
Για το πρωινό του σαββατοκύριακου ετοίμασα αυτό το υπέροχο μπριός σοκολάτας. Είναι κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και τσουρέκι, που δύσκολα μπορώ να περιγράψω, γεμάτο πραλίνα φουντουκιού. Εκτός της υπέροχης γεύσης του και η εμφάνισή του είναι αυτή που το κάνει τόσο ξεχωριστό και εντυπωσιακό. Μοιάζει με αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με τη διαφορά ότι το φτιάξατε μόνοι σας, οικονομικά και πολύ εύκολα.
Για το υπέροχο μπριος σοκολάτας θα χρειαστείτε:



Υλικά:
Για τη ζύμη

  • 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.γ μαγιά σκόνη
  • 1 βανίλια
  • 150 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 150 γραμ. γάλα 
  • 2 αυγά
Για τη γέμιση
  • 1 μικρή συσκευασία πραλίνα
  • μπισκότα τύπου πτι μπέρ (προαιρετικά)
  • λίγο γάλα (για να γυαλίσει το μπριος)
Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά στο μίξερ ή σε λεκάνη ανάδευσης και τους κάνουμε ένα πέρασμα να ανακατευτούν. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα και το βούτυρο κομμένο σε κύβους, μαλακό. Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά γρήγορα. Δεν τα αφήνουμε να πάρουν βράση , ίσα ίσα να ανακατευτούν και να λιώσουν τα υλικά. Προσοχή δεν πρέπει να βράσει το μείγμα γιατί θα κάψει τους ζυμομύκητες της μαγιάς και δε θα φουσκώσει η ζύμη. Πρέπει να είναι χλιαρό. 


Προσθέτουμε το μείγμα μέσα στη λεκάνη και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ανακατευτεί μέχρι να γυαλίσει η ζύμη ή να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Όταν έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη, τη βάζουμε σκεπασμένη με μεμβράνη σε ένα μπολ, σε ζεστό σημείο, για μια ώρα, για να φουσκώσει η μαγιά. 


Όταν περάσει η ώρα τη βάζουμε σε ένα πάγκο και τη χωρίζουμε σε τέσσερα μπαλάκια, δηλαδή τα τέσσερα φύλλα που θα ανοίξουμε. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη πρώτη μπαλίτσα και με το χοντρό πλάστη ανοίγω το φύλλο. Όταν ανοίξει περίπου σε διάμετρο 25-27 εκατοστών και πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών, το τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου, που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Αλείφουμε την πραλίνα να καλύψει το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Στο τελευταίο φύλλο όμως δε στρώνουμε πραλίνα. Έτσι έχουμε μια "τούρτα" από τέσσερα φύλλα και τρεις στρώσεις πραλίνας.


Στο κέντρο το τελευταίου φύλλου βάζουμε ένα σφηνάκι καθώς δεν πρέπει να ξεχαστούμε και να το κόψουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω πρώτα στα τέσσερα (κάνω ένα σταυρό), μετά στα οκτώ  και ύστερα στα δεκαέξι κομμάτια. Προσοχή να κόβονται όλα τα φύλλα, μέχρι κάτω. 


Κατόπιν πιάνω τα δύο διπλανά κομμάτια που χώρισα, τα γυρίζω δύο φορές και ενώνω τις άκρες τους για να μην ανοίξουν. Επαναλαμβάνω άλλες επτά φορές και είναι σαν να έχω φτιάξει ένα αστέρι με οκτώ ακτίνες ριγέ. Αφήνουμε το μπριός να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Αλείφουμε με γάλα για να γυαλίσει και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα στους 180 C στις αντιστάσεις.

Tip:
  1. Κατά τη διαδικασία ανοίγματος φύλλου για να πάρει κυκλική μορφή, θα πρέπει να ανοίγουμε λίγο και να γυρνάμε συνεχώς με τη φορά του ρολογιού, αλλιώς θα πάρει μακρόστενη μορφή.
  2. Αν επιθυμείτε πιο μπισκοτένια γεύση μπορείτε να τρίψετε λίγο μπισκότο πάνω από κάθε στρώση πραλίνας.
  3. Στο σερβίρισμα όπως είναι ζεστή μπορείτε να βάλετε λίγη άχνη
Καλή επιτυχία και καλό τριήμερο!

Υ.Γ: η συνταγή ήταν της Αργυρώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Αφήστε στο μπλοκ ένα σχόλιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...